Our retail and conservation area experience led to an instruction by Waitrose and The Furlong Shopping Centre to design and submit a detailed planning application for an extension to the existing Waitrose store at The Furlong, within the Ringwood town centre conservation area.

The existing building occupied the site of a former cattle market, and combined with the Furlong Shopping Centre Development to form a set of pseudo-vernacular buildings. Laid out as a courtyard, they had little in common with other buildings in the nearby High Street and Market Place.

Our proposals included a relocation of the existing entrance and an adjustment to the external works adjacent to the store. The scheme extended outwards to the south and west, and we felt it important that these new extensions should not directly imitate earlier styles but instead be designed with respect for their context.