Col Legno

Client: Private

Value: Confidential

Status: RIBA Stage 5 - Construction

Col Legno is a new contemporary five bedroom house with swimming pool annexe in Oxted.

The site is located in an area characterised by detached homes on generous plots. Adding diversity to the character of the area, an honest, contemporary approach to the new building has been adopted which works with the sloping woodland, trapezoidal shaped site.

The building is broken down into distinct single and two storey forms, which follow the slope of the site. The main house is two storey with a green roof, whilst a single storey linear wing houses the pool; its roof wraps around the north east of the building to create a covered canopy at the entrance.

Internally the differing floor levels relate to the slope of the site and hierarchy of the spaces.

A simple and natural palette of materials has been chosen to reflect the mature landscape and Wooded Hill site setting. Windows and sliding doors have bronze coloured aluminium frames, a bronze metal coping will be used on the roof edges and parapets, and a small area of bronze paneling is proposed next to the entrance. Ground floor walls are generally faced with a light buff clay brick set in lime mortar to reference Bargate Stone. The first floor walls are clad with vertical larch weather-boarding.